los reyes magosSveta tri kralja (Los Reyes Magos), su u hrišćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci. Prema jevanđelju, došli su da se poklone Isusu nakon rođenja kao predstavnici paganskog naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, javivši im za rođenje Isusa. Iako se u Bibliji ne navode njihova imena, poznati su po imenima Baltazar, Melkior i Gašpar (na španskom: Baltasar, Melchor y Gaspar).  Kada su Kraljevi pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast (kao čoveku).

Šesti januar je praznik Los Reyes Magos i neradan dan u Španiji. Po tradiciji deca, na noć uoči tog praznika dobijaju poklone. Da bi određeni pokloni „stigli“ na njihovu adresu, par dana pre 6. januara pišu

Kraljevima. U pismo stavljaju spisak poklona koje žele da dobiju sa obrazloženjima zašto ih zaslužuju. Sa razvojem tehnologije, danas se pišu i mail-ovi ili se pristupa direktno napravljenoj web stranici u tu svrhu. Sledeći korak je verovatno slanje zahteva za poklone preko whatsapp-a :).

Petog januara uveče deca ostavljaju svoje

na neko određeno mesto u kući, uglavnom kod vrata ili blizu prozora. Deca Kraljevima pored pisma, ostavljaju kao poklon neki slatkiš, igračku i vodu ili hranu za kamile, na kojima Kraljevi navodno dolaze. 6. januara ujutru deca na mestu na kom su im bile cipele nalaze svoje poklone, a u slučaju da nisu bili dobri tokom godine dobijaju slatkiš koji podseća na
(carbón).

U skorije vreme, zbog uticaja drugih kultura i u Španiji je počeo da se spominje Papá Noel (Deda Mraz) iako i dalje glavnu ulogu za ispunjavanje dečijih želja imaju Los Reyes Magos.

Tipičan doručak, užina ili večera za ovaj dan je Roscón de Reyes poslužen uz chocolate a la taza (toplu čokoladu).

U nekim delovima Španije, 5. januara, vlasti organizuju takozvani

(Cabalgata de Reyes) u okviru kog se pored Kraljeva, može videti organizovana šetnja i
koje zauzimaju značajno mesto u dečijem svetu mašte.

U određenom uzrastu, detetu se saopštava famozna rečenica: Los Reyes Magos no existen, son los padres (Kraljevi ne postoje, to su roditelji)…pored Deda Mraza još jedan od dokaza da su za sve nadprirodne stvari u našim životima zaslužni upravo naši roditelji :).

Imajući u vidu prethodni pasus pripremi se da pogledaš video koji vraća u realnost :).

 
http://www.dailymotion.com/video/x3msjx7_roditelji-ne-postoje-los-padres-no-existen_tv

Pogledaj i ovo...

pismo
cipele
ugalj
Desfile Kraljeva
ostalih ličnosti