Iz godine u godinu sa približavanjem Božića, krajem meseca novembra, čuju se pesme zvane villancicos, čineći da atmosfera uz ukrase i jelku bude kompletna.

Bozicne pesmeSamo poreklo ovih veselih pesama nema puno dodirnih tačaka sa njihovom današnjom primenom. Pesme su nastale u srednjem veku. Pevale su se u ruralnim sredinama, sa ciljem da objasne i saopšte vesti i događaje koji su se dešavali u selu. Za razliku od toga što danas te pesme imaju za temu Božić, religiju i rođenje Isusa, tada su opevavale sretne i manje sretne ljubavne priče, smrtne slučajeve i sve ostalo što je bilo u interesu sela. Sve u svemu, predstavljale su jedan vid glasnika sela. Kako su ih izvodili sami stanovnici sela (habitantes de las villas) dobile se ime villancicos.
Iako je crkva imala pesme koje su se izvodile za Božić, sama forma pesme „villancico„, koja je jednostavne rime, usvojena je od strane crkve i pevana na bogosluženjima. Kao takva, lako se pamtila i prenosila dalje u selo i na porodična okupljanja.

Od tada pa do danas, kroz rimu, pitke reči, lepu melodiju, postale su neizostavne note ovog lepog praznika. Među najpoznatinim pesmama nalaze se: Campana sobre campana, El burrito sabanero, Los peces en el río, El tamborilero, Noche da Paz i druge.
Pesme se mogu čuti u tržnim centrima, prodavnicama, na ulici, i naravno u krugu porodice, gde glavne interpretatore svakako čine deca.

Kako ovaj dan, sam po sebi, donosi posebnu energiju zaslužuje i vesele note, uživajte…

¡Feliz Navidad a todos! – Srećan Božić!

Pogledaj i ovo...