Akustični gitarski sastav „Trio Balkanske žice“ (Trio Balkan Strings), osnovao je Zoran Starčević sa sinovima Nikolom i Željkom. Kao jedan od najproduktivnijih i najoriginalnijih gitarista Balkana, Zoran svoju muziku definiše kao mešavinu tradicionalne istočne etno muzike, sa elementima zapadne-rok muzike, improvizacije i moderne muzike. U njegovim  godinama rada krije se oko 600 pesama koje izvode najpoznatiji pevači iz Srbije, mnogo hitova, stotinak instrumentala na 10 solo albuma, a objavio je i notnu knjigu “Muzika Balkana“. U već gore navedenom sastavu uspeli su da se predstave španskoj publici u emisiji Tú si que vales (Ti vrediš).
Trio Balkanske ziceEmisija se emituje na kanalu Telecinco i ima za cilj otkrivanje novih talenata uz učešće umetnika u oblasti igre, mizike, humora, imitacija ili bilo kojih drugih neotkivenih disciplina. Iako je emisija neposredno nakon svog prvog emitovanja 2008. godine optužena za plagijat samog sadržaja i konteksta emisije Tienes talento (Ja imam talenat), sudski spor je ipak izbegnut i obe emisije su nastavile sa emitovanjem samo na različitim kanalima.
ziri emisije tu si que valesŽiri u emisiji Tú si que vales čine: Risto Mejide (dizajner reklama, televizijski saradnik i pisac), Merche (pevačica, kompozitor, producent i voditelj), José Corbacho Nieto ( glumac, režiser, humorista). Posebnu draž celoj emisiji daje Risto Mejide (sa leve strane slike) čiju je pažnju jako teško zaokupiti. Njegova profesionalnost i stručnost mu „ne dozvoljavaju“ blag odnos prema takmičarima i stoga u ljudima budi dve krajnosti, kod nekih zavređuje poštovanje, a kod nekih je predmet oštrih kritika. Da bih vam stvorila sliku njegovog načina razmišljanja izdvojiću par njegovih rečenica:
  • „Si cuando hablas nadie se molesta, es porque no has dicho absolutamente nada.“ („Ako se niko ne buni dok pričaš, to je zato što nisi rekao absolutno ništa.“)
  • “ El fracaso es la única forma que tiene la vida de comprobar que realmente deseas conseguirlo. Solo fracasas cuando dejas de intentarlo.“ („Neuspeh je jedini način koji ima život da bi te testitao da li zaista nešto želiš da postigneš. Ne uspevaš samo kada prestaneš da pokušavaš.“)
  • “La búsqueda de problemas es una búsqueda de oportunidades.” („Pronalaženje problema je pronalaženje mogućnosti.“)
  • “Mirar donde todo el mundo mira y ver lo que nadie más ve.” („Gledaj gde svi gledaju i vidi ono što niko ne vidi.“)
Upravo Risto Mejide prema akustičnom gitarskom sastavu iz Srbije pokazao je posebnu naklonost. Ne samo da su dobili pozitivne komentare posle nastupa uvežbane numere, nego su zavredili i njegov aplauz uz želju da mu još nešto odsviraju, a sam nastup možete videti ovde…Uživajte 🙂

Pogledaj i ovo...