Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domènech je jedan od najvažnijih predstavnika nadrealizma. Za sebe je tvrdio da je previše inteligentan da bi bio dobar slikar. Oslanjao se na teoriju psihijatra Sigmunda Frojda, koji je tvrdio da čovek ima dve naravi, jednu svesnu i drugu podsvesnu koja se oslobađa u snovima i halucinacijama. Vođen time, Dalí je od ideja i snova stvorio opipljiva umetnička dela. Ludilo je koristio kao smisao života, a kao glavnu razliku između njega i ludaka, navodio je to što on nije lud, već da samo spada u one koji se nikad ne pojavljuju bez „uniforme“.
Njegov narcisoidam i megalomanija iritirali su ne samo kritičare, nego i ljubitelje njegove umetnosti, jer je ispred svojih umetničkih dela stavljao svoje ekscentrično ponašanje. Jedna od crta njegove ličnosti svakako je stidljivost, koju je prikrivao raznim izmišljenim pričama kroz opsednutost da bude Dalí. Bio je analiziran od strane Sigmunda Frojda, koji je izjavio da nije u mogućnosti da odredi dijagnozu, jer je Dalijev um veo složen. O kolikoj složenosti je reč, procenite sami:

 • Rodjen je 11.05.1904. u Figueres. Dobio je ime po bratu koji je umro sa 7 godina od meningitisa, godinu dana pre njegovog rođenja. Ceo svoj život je živeo u ubeđenju da je on kopija svog brata i da kao takav mora da ispuni očekivanja date životne uloge. Sa 5 godina roditelji su ga odveli na bratov grob rekavši mu da je on njegova reinkarnacija. „Rođen sam duplo, morao sam da ubijem da bih obezbedio sebi mesto i stekao pravo na svoju sopstvenu smrt.“ Da je upravo on taj koji treba da spasi umetnost tumačio je kroz svoje ime Salvador (salvar – spasiti).
 • Sa 10 godina počeo je sa časovima slikarstva. U školi je često privlačio pažnju svojim ponašanjem, zbog nedostatka iste. Dok su se sva deca igrala u dvorištu, on bi se zatrčao i udario glavom o betonski stub. Na pitanje zašto je to uradio, odgovorio bi da niko u tom momentu nije obraćao pažnju na njega.
 • Dali i LorcaPosle svoje prve izložbe u Figuerasu upisao je Akademiju Lepih Umetnosti San Fernando u Madridu. Za vreme studiranja upoznaje Federico García Lorca, Luis Buñuel, i druge sa kojima udružuje snage i posvećuje se umetnosti. Prijateljstvo između Federico Garcia Lorca i Dalí se smatra kosmičkim susretom. Sa jedne strane zbog ideja koje su ih vodile ka istom cilju, a sa druge strane zbog zaljubljenosti Lorce u Dalija (slika desno).
  1926. god. Dalí je bio izbačen sa Akademije jer je odbijao da polaže završne ispite kroz opravdanje da ne postoji niko ko više zna od njega da bi mogao da ga ispituje. Nakon toga odlazi u Pariz, gde upoznaje Pablo Picasso i Joan Miró, kojima se divio. U tom periodu je pustio brkove po kojima je prepoznatljiv. U očima drugih, brkovi su bili predmet podsmevanja i poredili su ih sa dugim antenama koje imaju leptiri, a on ih je koristio u kreativne svrhe.
  U video zapisu možete videti i na koji način.
 • Tri meseca je proveo u zatvoru, braneći taj period u životu kao nešto najlepše i kao svoju spoznaju: „Dok sam bio na slobodi nisam nikad znao da li bih radije naslikao jedan običan crtež ili akvarel. Tamo mi se sve razbistrilo. Kada su mi donosili da jedem sardine iz konzerve, koje na slobodi nisam mogao očima da vidim, jeo sam ih uz takvu slast, sve umakajući u ulje dok sam posmatrao pejzaže.
 • Imaju je fobiju od skakavaca, toliko izraženu da se uznemiravao na samu pomen te reči. Govorio je da bi pre skočio u provaliju nego da podnese skakavca na sebi. Kada je postao svestan do kojih razmera ide taj strah smislio je način koji mu je pomogao da ga pobedi. Napravio je ptice od papira, poređao ih oko sebe i umislio da ga one plaše više od skakavaca.
 • Dali i Gala1934. god. se ženi sa Ruskinjom, Elena Ivanovna Diakonova, poznatom kao Gala, koja je bila 11 godina starija od njega. U vreme kada su se oni upoznali bila je udata za poetu Paul Éluard sa kojim je imala ćerku. Dolaskom u Cadaqués i upoznavanjem Dalija, tu i ostaje. Volela je umetnost i u Daliju nije videla čoveka svog zivota već izum nadrealizma. Iako je znao da je imala ljubavnike, smatrao ju je jedinom i najvažnijom ženom u svom životu, stvorivši od nje muzu nadrealizma (slika desno).
  „Nisam poludeo jer je ona uspela da preuzme moju ludost.“
 • Grad u kom su njegovi skandali naišli na divljenje i gde je promocija njegovih ideja bila poželjna, svakako je Njujork. Odlazi sa Galom u Njujork uz rečenicu: „Pažnja, donosim nadrealizam!“ Tamo je dobio ponudu da sredi izlog najluksuznije prodavnice u Petoj Aveniji. Dizajnirao je vitrinu, telefone u formi jastoga, malu kadu,… Zbog prevelikog privlačenja pažnje izlog je podlegao promenama od strane vlasnika. Revoltiran tim saznanjem, u znak protesta ušao je izlog, gurnuo kadu, koja je razbila vitrinu, da bi on sa sve kadom, razbivši izlog izleteo na ulicu. Zbog pomenute situacije bio je u svim novinama i postigao veliku popularnost.
 • 1940. god. Početkom drugog svetskog rata, Dalí i Gala odlaze u Sjedinjene Američke države, gde su proveli narednih 8 godina. Bežao je od konflikta, od rata, i uvek je govorio da će u slučaju rata Gala ići umesto njega.
 • 1960. god. počinje da radi na izgradnji muzeja u Figueresu na mesto njegove kuće, koji se ujedno smatra i njegovim najvećim projektom.
 • Gala nije podnosila proces starenja i tražila je hirurga da učinile sve da umre lepa. Dalija je plašio pojam smrti i govorio je da mu je život produžila Gala i da se sa njenom smrću približila i njegova. „Kanibalizam je najnežnija strast ljudskog bića. Ako npr. Gala umre, žena koju najviše volim, i smanji se na veličinu masline, logično je da ću je progutati, a ne zatvoriti u neku kutiji i zakopati.“
  1982. god. umire Gala, a posle par pokušaja samoubistva 23. januara 1989. umire od srca i Dalí slušajući Richard Wagner – Tristán e Isolda.
Da je imao moć da ubedi sve oko sebe da stvari vide drugim očima, i da učinili da one nikad više ne budu ono sto su bile, videćete u jednom od narednih članaka. 
 

Pogledaj i ovo...