Za početak i za trajanje ove gale zadužena je filmska akademija Španije, koja kroz dodelu nagrade „Goya“ slavi kvalitet filma nagrađujući profesionalce koji su taj kvalitet izgradili. Samo ime „Goya“, pored toga što je dato u čast Francisco de Goya (predstavnika španske umetnosti i slikara svetskih razmera), usvojeno je i zbog kratke forme imena „Goya“, koje kao takvo može da parira nagradama kao što je „Oscar“ u SAD i „César“ u Francuskoj.
Goya mecanizado16. marta 1987. godine je uručena prva bista Francisco de Goya, delo vajara Miguel Ortiz Berrocal. Bista je predstavljala slikara iz čije je glave uz pomoć mehanizma izlazila mapa Španije u formi filmskog projektora. Zbog neprihvaćenog dizajna, već posle tri godine, dizajn statue je promenjen od strane vajara José Luis Fernández u bistu slikara urađenu u bronzi, koja se i danas koristi. Goya

Na prvoj dodeli nagrada, održanoj već gore pomenute godine, postojalo je samo 15 kategorija i svaka od njih je imala po tri predstavnika. Iz godine u godinu su dodavane oblasti vredne nagrađivanja da bi danas taj broj dostigao 27 kategorija.

Na dodeli 7. februara 2015. godine, Antonio Banderas, koji sa svoje 54 godine predstavlja najmlađeg u istoriji te kategorije, je pored dodeljene nagrade „Goya de Honor“ zavredio i veliki aplauz posle desetominutnog govora. U nastavku ću istaći par njegovih rečenica:

  • Todo lo que tengo se lo debo a mi profesión. Le debo no tanto lo que tengo, sino lo que soy.
    Sve što imam dugujem svojoj profesiji. Dugujem joj ne toliko šta imam, nego ono što sam.
  • Todo premio debe ser dedicado. Se lo dedico a quien quizás haya sufrido más mi pasión por el cine, mis compromisos profesionales. La persona de la que me perdí los mejores planos, las mejores secuencias y que, sin embargo, ha sido mi mejor producción. Te dedico este premio pidiéndote perdón, a ti Stella del Carmen, hija mía.
    Svaka nagrada mora biti posvećena. Posvećujem je onome ko je možda najviše patio zbog moje posvećenosti filmu, zbog mojih profesionalnih obaveza. Osoba čije sam najbolje kadrove propustio, a koja je međutim bila moja najbolja produkcija. Posveđujem ti ovu nagradu, izvinjavajući ti se, kćeri moja, Stella del Carmen.
  • Si miro hacia atrás soy viejo pero si miro hacia adelante me siento joven.
    Ako pogledam unazad star sam, ali ako pogledam unapred osećam se mlad.

Uz ovu rečenicu, koja neosporno oslikava veliku količinu entuzijazma i uz muzičku numeru sa kojom je otpočela dodela nagrada ove godine, pored toga što vam želim da uživate u životu, želim vam da jednako uživate i u filmovima španske produkcije. 🙂

 

Pogledaj i ovo...