praznik san juanPraznik San Juan se slavi na području cele Španije. Dan se obeležava 24. juna. Razlike koje postoje prilikom interpretacije tog dana dovele su i do dva datuma njegovog obeležavanja. U Barseloni se obeležava noć između 23 i 24 juna, računajući se pritom da San Juan počinje posle ponoći i da se kroz noć dočekuju i prvi sati tog dana. U nekim mestima, kao što je Alicante, praznik se obeležava između 24. i 25. juna, gde pritom neki i dalje tvrde da noć uoči 25. juna ne predstavlja prve sate praznika, nego poslednje.
Za obeževanje ovog praznika prepoznatljiva su tri simbola:

  • Vatra je jedan od simbola na kom se baziraju rituali ove večeri i kao takva predstavlja element čišćenja. U vatru se tokom te večeri baca stari nameštaj, kao i papiri na kojima su prethodno zabeležene stvari koje želimo da ostavimo iza nas.
  • Voda je drugi simbol te večeri. Postoji verovanje da uoči te noći sve vode imaju lekovitu moć. Shodno tome u nekim mestima postoji navika kupanja u moru ili reci.
  • Biljke su treći magični element i veruje se da je njihova lekovita moć to veče mnogo veća, posebno kada su u pitanju ruzmarin, majčina dušica, …

Noć se slavi uz buku petardi, vatrometa, muzike, igre uz tipična pića kao što su: sangrija i cava. Za vreme praznika San Juan između ostalog, pripremaju se razne vrste testa koja se pune čvarcima, kandiranim voćem, tunjevinom. Izdvojila bih dva recepta: coca de atún (kao pica sa tunjevinom) i sangría (sangrija).