Sevilja raspolaže velikom gastronomskog ponudom, ali najtipičniji „tanjir posluženja“ po kom je poznata je svakako tapas, koji je nekad napravljeni do te mere da može da posluži i kao osnova za neko jelo.

Tapas se pretvorili u osnovni znak identiteta gastronomije Andaluzije i Španije i u posluženje čija je priprema postala izazov za renomirane kuvare. Turisti celog sveta, prilikom posete Španije, ne propuštaju priliku da ih probaju. Ranije su se služili samo uz vino, a danas i uz pivo.

Kako je nastao tapas i koji put je prešao da bi postao to što jeste?

Datum i mesto gde se prvi put pojeo tapas nije poznat. Mitovi i legende njegovog postajanja su nastajali decenijama, i svake godine su bili poznati novi, koji bi nadmašili prethodne. Međutim, postoje neke zajedničke karakteristike koje povezuju sve priče i nastanku tapas-a daju određenu realnost:

  • Miguel de Cervantes u svojoj knjizi Don Quijote (Don Kihot), za reč tapas koristi reč llamativos i Francisco de Quevedo u svojim delima spominje tapas ali preimenovan u reč avisillos. Iako su korišćene druge reči, značenje je isto: „nešto“ što se jelo pre glavnog jela.
  • Španska Kraljevska Akademija tapas formuliše kao male porcije hrane koje se služe kao pratnja piću. U zavisnosti od pokrajine Španije i naziv za tapas je drugačiji. Na primer: Aragón i Navarra koriste ime alifara, a País Vasco poteo.
  • Neke teorije tvrde da reč potiče od kralja Alfonsa X, kome je doktor preporučio da dnevno popije jednu do dve čaše vina i da bi izbegao efekat alkohola, pio je uz male porcije „sendviča“.
  • Za kralja Alfonsa XII, se priča da je prilikom posete restorana
    (
    ), smešten između Cádiz i San Fernando, poručio čašu vina. Kako je vetar unosio puno peska u restoran, konobar je iznad čaše stavio parče šunke. Kako se kralju ideja svidela, nastavio je da je primenjuje.
  • Postoje pretpostavke da je poreklo tapas-a iz Almerie. Početkom XX veka čaše vina su se pokrivale parčetom šunke, da vino ne bi izgubilo ukus.

Feria de la tapa (Sajam poklopca :),tapas-a) se proslavlja u Španiji u čast tapas-a, gde se na određenim punktovima grada ili sela postavljaju male porcije hrane (tapas) koji služe za degustaciju i kompletno uživanje u autentičnoj gastronomiji. Ne postoji pokrajina koja bar jednom godišnje ne održi ovaj tip sajma.
U nastavku ću istaći nekoliko vrsta tapas-a: