Za vreme karnevala uobičajena je priprema slatkih poslastica na tiganju (dulces de sartén): buñuelos (kao uštipci), rosquillas (kao krofne), pestiños. Karneval u Galicia je propraćen uz pripremu filloas de caldo, što je slično palačinkama.

Februar je mesec karnevala. Ovaj tip manifestacije je dostigao svetske razmere, a za to su odgovorni prvenstveno karneval Santa Cruz de Tenerife-Canarias, (koji se po veličini i raskoši nalazi odmah posle karnevala Río de Janeiro-Brasil), a zatim i karneval  Cádiz-Andalucía. Pomenuta dva karnevala su jedini španski karnevali koji kao takvi imaju kategoriju Fiesta de Interés Turístico Internacional (odlikovanje koje se dodeljuje u Španiji za manifestacije koje imaju poseban značaj zbog svojih etnoloških i kulturoloških karakteristika i koje se kao takve svrstavaju u turističke atrakcije).

Karnevali su prepoznatljivi po neobičnim kostimima i specifičnim velikim prikolicama – carrozas (čija izrada počinje nekoliko meseci ranije). Ovakav način obeležavanja karnevala se polako popularizovao na celom području Španije. Slika karnevala predstavljana svetu je malo drugačija od one koju imaju učesnici ili posetioci karnevala, koji se vode rečenicom En la noche de Carnaval todo vale (Tokom noći karnevala sve je dozvoljeno) i koji  pritom sve sto žele da sakriju postižu upravo maskama kojima se maskiraju za vreme karnevala.

Prema istoričarima, samo iniciranje karnevala datira od pre 5.000 godina kada su se kroz paganske proslave u Egiptu stavljale maske.

Zanimljiv je podatak da su najduži karnevali u Argentini sa početkom prve nedelje januara i zatvaranjem karnevala prve nedelje marta.

Delić atmosfere karnevala u Sitges-u: