Sorteo de Navidad ili Lotería de Navidad (Božićna lutrija), 22. decembar, dan kada se kroz brojeve koji su birani na osnovu nekih značajnih datuma i onih koji su slučajno dodeljeni, ide ka zajedničkom cilju buđenja nade za dobitak.
Među najtraženijim brojevima ove godine nalazi se datum smrti Duquesa de Alba (20.11.2014.) – koji se traži u vidu broja 20.114, zatim datum krunisanja Felipe VI (19.06.2014.) kao sretan broj 19.614. Ima i onih koji se oslanjaju na datume rođenja dece dok se neki vode rečenicom „La suerte no se busca se encuentra“ (Sreća se ne traži, ona sama dolazi) i dati sretan broj prepuštaju nasumičnom izboru onog ko ga prodaje.
U lutriji učestvuje 100.000 brojeva štampanih u 180 serija. Vrednost jednog tiketa je 200 evra, tako da se uglavnom ljudi odlučuju na kupovinu desetog dela tiketa „el décimo“ u vrednosti od 20 evra.

Datumi koji su obeležili istoriju lutrije:
 • 09.03.1771. – Beleži se prvo pojavljivanje dece, iz jedne od najstarijih škola u Madridu, sirotišta San Ildefonso, u izvlačenju lutrije, u kojoj je učestvovalo 90 brojeva koji su se rukom izvlačili. Od tog datuma, deca predstavljaju najznačajnije aktere i zaduženi su za pevanje brojeva.
 • 18.12.1812 – Održana je prva lutrija, pod imenom

u Cádiz sa željom aktuelnog ministra Cámara de Indias da poboljša budžet države bez toga da građane optereti većim porezima.

 • 23.12.1892. – Lutrija se prvi put pojavljuje pod imenom
 • . Značaj koji Španci pridaju samoj lutriji ogleda se u njenom održavanju i za vreme građanskog rata. Izvlačenje lutrije je tokom godina menjalo mesto, danas se održava u Teatro Real u Madridu i za nju je iz godine u godinu rezervisan 22. decembar.

 • Do 1913. dobitni brojevi su bili štampani na papiru, a od tada se koriste
 • i drvene kuglice.

  se izrađuju od drveta šimšira (boj), teške su 3 grama i imaju prečnik 18 milimetra. Svake godine se koriste iste, jedino podležu zamenama kuglice koje su se sticajem okolnosti oštetile. U jednom bubnju se nalazi 1.807 drvenih kuglica na kojima piše novčani iznos i taj bubanj je težak 250 kg., dok se u drugom nalaze 100.000 drvenih kuglica sa brojevima tiketa i napunjen dostiže težinu  od 800 kg. Kuglice se iz oba bubnja izvlače istovremeno. Jedno dete je zaduženo za pevanje iznosa, a drugo za pevanje broja tiketa. Uz pretpostavku da će se veći brojevi naći na dnu bubnja zbog težine boje kojom su oni ispisani, brojevi su na kuglicama gravirani laserom, tako da imaju istu težinu. Dan uoči lutrije se održava proba sa „lažnim kuglicama“, koje su iste kao one koje se korsite na dan lutrije, sa ciljem da bi se deca oslobodila straha od scenskog nastupa.

 • Do 1984. privilegiju učešća imali su samo dečaci, a od te godine i devojčice. Tako da danas u vežbanju za izvlačenju lutrije učestvuje 11 devojčica i 11 dečaka između 9 i 13 godina, čija je najveća briga da ne ostanu bez glasa, da im ne ispadne kuglica, a najveće želja da otpevaju „El gordo“ (glavnu nagradu), koja od 2011. godine iznosi 400 000 eura.
 • Deca su danima vežbala za ovu lutriju da bi drugima donela sreću. Da biste proverili koliko ste razumeli njihov uloženi trud, okušajte svoju sreću kroz test razumevanja, koji se nalazi ispod video zapisa. 🙂

  Test znanja

  Pogledaj i ovo...

  Loteria moderna
  Sorteo de Navidad
  dva bubnja metalne konstrukcije
  Kuglice