Gastronomija Sevilje

Gastronomija Sevilje

Sevilja raspolaže velikom gastronomskog ponudom, ali najtipičniji „tanjir posluženja“ po kom je poznata je svakako tapas, koji je nekad napravljeni do te mere da može da posluži i kao osnova za neko jelo.

Tapas se pretvorili u osnovni znak identiteta gastronomije Andaluzije i Španije i u posluženje čija je priprema postala izazov za renomirane kuvare. Turisti celog sveta, prilikom posete Španije, ne propuštaju priliku da ih probaju. Ranije su se služili samo uz vino, a danas i uz pivo.

Kako je nastao tapas i koji put je prešao da bi postao to što jeste?

Datum i mesto gde se prvi put pojeo tapas nije poznat. Mitovi i legende njegovog postajanja su nastajali decenijama, i svake godine su bili poznati novi, koji bi nadmašili prethodne. Međutim, postoje neke zajedničke karakteristike koje povezuju sve priče i nastanku tapas-a daju određenu realnost:

  • Miguel de Cervantes u svojoj knjizi Don Quijote (Don Kihot), za reč tapas koristi reč llamativos i Francisco de Quevedo u svojim delima spominje tapas ali preimenovan u reč avisillos. Iako su korišćene druge reči, značenje je isto: „nešto“ što se jelo pre glavnog jela.
  • Španska Kraljevska Akademija tapas formuliše kao male porcije hrane koje se služe kao pratnja piću. U zavisnosti od pokrajine Španije i naziv za tapas je drugačiji. Na primer: Aragón i Navarra koriste ime alifara, a País Vasco poteo.
  • Neke teorije tvrde da reč potiče od kralja Alfonsa X, kome je doktor preporučio da dnevno popije jednu do dve čaše vina i da bi izbegao efekat alkohola, pio je uz male porcije „sendviča“.
  • Za kralja Alfonsa XII, se priča da je prilikom posete restorana
    (
    ), smešten između Cádiz i San Fernando, poručio čašu vina. Kako je vetar unosio puno peska u restoran, konobar je iznad čaše stavio parče šunke. Kako se kralju ideja svidela, nastavio je da je primenjuje.
  • Postoje pretpostavke da je poreklo tapas-a iz Almerie. Početkom XX veka čaše vina su se pokrivale parčetom šunke, da vino ne bi izgubilo ukus.

Feria de la tapa (Sajam poklopca :),tapas-a) se proslavlja u Španiji u čast tapas-a, gde se na određenim punktovima grada ili sela postavljaju male porcije hrane (tapas) koji služe za degustaciju i kompletno uživanje u autentičnoj gastronomiji. Ne postoji pokrajina koja bar jednom godišnje ne održi ovaj tip sajma.
U nastavku ću istaći nekoliko vrsta tapas-a:

,
,
,
,
.

Glavna jela

U kuhinjama Sevilje, glavna jela su formirana na osnovu klime, koja podrazumeva mnogo sunčanih sati i na osnovu blizine mora. Kako je cela Španija poznata po proizvodnji maslina, za tapas-e se najčešće koriste masline, a priprema hrane se bazira na maslinovom ulju. Jela koja se ubrajaju u specijalitete su:

(rep od bika, jedno od najpopularnijih jela),
(jela koja u svom nazivu sadrže  a la flamenca, a la gitanilla, a la trianera, a la Macarena, pokazatelj je da su poreklom iz Sevilje),
,
.

Poslastice

U Sevilji se krije jedna od najstarijih poslastičarnica (1385), blizu La Puerta de Triana,
. Pored pomenute poslastičarnice značajno mesto zauzimaju i slatkiši pripremljeni od strane monahinja u manastirima. Neke od poslastica koje karakterišu Sevilju su:
,
,
(kolači koji se prave u čast katoličkog biskupa i sveca Leandro de Sevilla i spremaju ih monahinje iz manastira San Leandro),
,
,
.

Pogledaj i ovo...

El Ventorrillo del Chato
koji i danas postoji
tortillas de camarones
montaditos
soldaditos de pavía
huevas de pescado aliñadas
marisco i pescado frito
el rabo de toro
los huevos a la flamenca
la caldereta de pastor
el pez de espada a la manzanilla
Horno San Buenaventura
los piñonates
torrijas

las yemas de San Leandro

los huesos de santo
los pestiños
la crema de castañas

Share This Story, Choose Your Platform!

Ostavite vaše mišljenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toggle Sliding Bar Area